Εθελοντισμός με λίγα λόγια

Τα τελευταία χρόνια η καθημερινότητά μας άλλαξε ραγδαία. Αποκτήσαμε έναν πιο εγωιστικό τρόπο σκέψης, ξεχάσαμε πώς είναι να προσφέρεις απλόχερα και να βοηθάς. Κυριαρχεί ο ατομικισμός. Τί γίνεται όμως με τη κοινωνική συνοχή και την ευχαρίστηση που προσφέρει μια μαζική πρωτοβουλία και επιτυχία;

Σε κάτι τέτοιες στιγμές, που οι περισσότεροι νιώθουν εγκλωβισμένοι στο λαβύρινθο της απαισιοδοξίας, έχουμε την ευχαίρεια να στραφούμε προς τον εθελοντισμό. Ο εθελοντισμός είναι καθαρά ανθρωποκετρικός, δεν κοιτάει το «εγώ» αλλά το «εμείς». Είναι από τον άνθρωπο για να προσφέρει στον άνθρωπο.

Η ενασχόληση με εθελοντικές ομάδες, παντός τύπου, προσφέρει στον άνθρωπο ένα ευρύ πεδίο γνώσεων, είναι μια αστήρευτη πηγή μάθησης. Ο άνθρωπος μαθαίνει για το περιβάλλον, για τον ίδιο τον άνθρωπο, πώς να προστατεύσει και πώς να προστατευτεί. Συγκεντρώνει πληροφορίες που αξιοποιεί καθημερινά, παραγκωνίζει την ατομική δράση και συνηθίζει σε έναν συλλογικό τρόπο σκέψης. Πολλοί τέτοιοι άνθρωποι μπορούν να προσθέσουν μια ευχάριστη πινελιά στην καθημερινότητά μας.

Με λίγα και περιεκτικά λόγια, εθελοντισμός σημαίνει ανιδιοτελή προσφορά, εμπειρία, αισιοδοξία και αγάπη. Ο εθελοντισμός έχει την ικανότητα να ενώνει και να ορίζει την ελπίδα ως την πλεόν κοινή προοπτική όλων. Γνώρισε από κοντά τον εθελοντισμό, γίνε κι εσύ εθελοντής!

                                                                                                                                                                      Ειρήνη-Μαρία Σταματοπούλου

                                                                                                                                                     Εθελόντρια